Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-05-03@11:52:38 GMT

جدول مندلیف ۱۵۰ ساله شد

تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۶۸۵۰۱

جدول مندلیف ۱۵۰ ساله شد

نسلها است که در کتاب‌های درسی دنیا جدولی است که برای از بر کردن آن شعرها ساخته شده و نامش با خاطره مدرسه و کودکی پیوند خورده است.

 

در صد و پنجاهمین سالگرد ابداع این جدول، سازمان ملل سال ۲۰۱۹ را «سال جهانی جدول تناوبی عناصر» نامیده و «یکی از بزرگترین دستاوردهای بشر» را گرامی داشته است، دستاوردی که «پایه نه فقط شیمی بلکه پایه فیزیک، زیست‌شناسی و تمام علوم پایه» است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تقریبا همه ما این جدول به نام مبتکرش می‌شناسیم، دیمیتری مندلیف.

 

در کودکی شاید زیبایی‌ این جدول را نمی‌دیدیم و دچار عذاب حفظ کردنش بودیم اما بیشتر آنچه مندلیف ارائه کرد از آزمون زمان سربلند بیرون آمده در حالی که در آن زمان تقریبا درباره عناصری که تمام مواد را می‌سازند چیز زیادی نمی دانستیم.

 

موجودات فضایی

 

دکتر پیتر وترز متخصص جدول تناوبی در دانشگاه کمبریج است. او کلاس‌های آموزش این جدول را در دانشگاه اداره می‌کند و معتقد است:

 

«اگر موجودات فضایی به کره زمین می‌آمدند، این پرچم دانش از نظرشان دور نمی‌ماند.»

 

او فکر می‌کند که موجودات فضایی هم باید جدول مندلیف داشته باشند:

 

«برای اینکه این جدول اساس همه چیز است، فقط مخلوق بشر نیست، چیزی بنیادی و ذاتی در آن هست، اساس قوانین فیزیک و شیمی است.»

 

مندلیف (۱۹۰۷-۱۸۳۴) دانشمند روس اولین جدول تناوبی را در سال ۱۸۶۹ ابداع کرد. او ۶۳ عنصری را که در آن زمان شناخته شده بودند بر اساس جرم اتمی در جدولی مرتب کرد. او اولین کسی نبود که چنین می‌کرد اما خلاقیتی شگرف به خرج داد، عناصر با ویژگی‌های مشابه را هم‌گروه کرد و جای عناصری که کشف نشده بودند را خالی گذاشت تا بعد پر شوند.

 

دکتر وترز می‌گوید: «مدتها بود که دیگران هم همین کار می‌کردند اما سرانجام یک اساس طبیعی برای آن پیدا شد، قانونی که نشان می‌داد عناصر باید به این شکل مرتب شوند.»

 

«روشن است که مندلیف در آن زمان درباره ساختار درونی اتم چیزی نمی‌دانست و فقط بر اساس وزن (جرم) اتم آنها را مرتب کرد.»

 

بعد از کشف پروتون، دانشمندان فهمیدند که عدد اتمی هر عنصر با تعداد پروتون‌ها در هسته اتم برابر است. بنابراین در جدول مندلیف مدرن، عناصر بر اساس عدد اتمی مرتب شده‌اند نه بر اساس جرم اتمی.

 

در جدول مندلیف امروزی حدود صد عنصر بر اساس افزایش عدد اتمی مرتب شده‌اند و خواص عناصر الگویی تکرار شونده دارند و به همین دلیل هم به آن جدول تناوبی می گویند.

 

در حال حاضر تناوب (ردیف) هفتم جدول با اضافه شدن چهار عنصر در سال ۲۰۱۵ کامل شده است.

 

کامل شدن ردیف هفتم سبب شده که دکتر وترز جدول فعلی را «کامل و زیبا» بداند:

 

«در این لحظه، دقیقا در همین سال، ما این افتخار را داریم که جدول تناوبی را در کاملترین شکلش ببینیم، شاید هم در کاملترین شکلش برای همیشه.»

 

«الان برای ساخت اتم‌های سنگین‌تر کار می‌شود و اگر موفق شوند جدول تناوبی دوباره تغییر می‌کند.»

 

«اولین عنصری که کشف شود باعث اضافه شدن ردیف هشتم می‌شود و جدول زیبایی‌اش را از دست می‌دهد و به نظرم اشتباه نیست که بگویم ردیف هشتم کامل نخواهد شد.»

آیا می دانستید که:

 

    دهکده ای کوچک در نزدیکی استکلهم به نام هنربی زادگاه چهار عنصر جدول تناوبی است. ایتریوم (Y۳۹)، تربیوم (Tb۶۵)، اربیوم( Er۶۸) و ایتربیوم (Yb۷۰). این عناصر در نمونه‌ای یافت شدند که از معدنی در نزدیکی این روستا گرفته شده بود.

 

    توریم ( Th۹۰) عنصری طبیعی با فعالیت رادیو اکتیو ضعیف نامش را از تور- خدای تندر در اساطیر اروپای شمالی گرفته است. این عنصر را یونس یاکوب برزلیوس شیمیدان سوئدی کشف کرد. توریم در مقادیر کم در بیشتر سنگ و خاک یافت می‌شود و سه برابر فراوانتر از اورانیوم است. این عنصر به عنوان جانشین اورانیوم برای نیروگاه‌های هسته‌ای شناخته می‌شود.

 

محتوا در دسترس نیست

 

    تنها یک دانشمند که نامش بر روی عنصری در جدول تناوبی گذاشته شده زنده است، یوری اگانسیان شیمیدان روس-ارمنی. به او لقب آقای عنصر ۱۱۸ داده‌اند. اگانسیان و همکاران روسش این عنصر -با علامت اختصاری Og- را در سال ۲۰۰۲ ساختند. او در کنار اینشتین و نیلز بور یکی از پانزده دانشمندی است که نامشان بر عناصر جدول گذاشته شده است. فقط دو دانشمند در طول حیات به این افتخار رسیده‌اند، اولی گلن سیبورگ (۱۹۹۹-۱۹۱۲) که نامش را بر عنصر مصنوعی سیبورگیوم (Sg۱۰۶) گذاشت و دومی اگانسیان که هشتاد و پنج سال دارد.

 

 دو عنصر نام زنان دانشمند را بر خود دارند، کوریوم (Cm۹۶) که به نام ماری کوری نامیده شده و میتنریوم (Mt۱۰۹) که نامش را از لیز میتنر گرفته است. میتنر با اتو هان شیمیدان اتریشی کار می‌کرد که برنده جایزه نوبل شد. میتنر در دانشگاه وین و بعد در دانشگاه برلین کار کرد و در سال ۱۹۳۸ به دلیل تبار یهودی‌اش مجبور شد از آلمان نازی به سوئد برود اما ارتباطش را با اتو هان حفظ کرد. این دو روندی را کشف کردند که به شکافت هسته‌ای معروف شد. نام او پس از مرگ بر عنصر مصنوعی میتنریوم گذاشته شد که در سال ۱۹۸۲ در آلمان کشف شد.

 

سال ۲۰۱۵ سال کم نظیری در تاریخ جدول تناوبی است که دسامبر آن سال چهار عنصر کشف شده است. این عناصر بعدا نیهونیوم (Nh۱۱۳)- برگرفته از کلمه نیهون، نامی که ژاپنی‌ها کشورشان را می‌نامند- موسکوویم (Mc۱۱۵) -برگرفته از نام مسکو پایتخت روسیه، تنسین (Ts۱۱۷)- برگرفته از نام ایالت تنسی آمریکا نامیده شدند. عنصر چهارم اگانسون همانی بود که اگانسیان کشف کرد.

منبع: انرژی امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۶۸۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشته شدن فرمانده نظامی سرایا القدس در درگیری با تشکیلات خودگردان (+عکس)

عناصر امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین بامداد امروز به سوی خودروی  یکی از فرماندهان گردان طولکرم به نام «عمر ابوالفول» شلیک کردند که به شهادت وی منجر شد.   به گزارش نور نیوز؛ همزمان درگیری‌های شدیدی میان رزمندگان گردان طولکرم (وابسته به سرایا القدس-شاخه نظامی جهاد اسلامی) و عناصر امنیتی محمود عباس در شهر طولکرم گزارش می‌شود.   در این راستا «ابوشجاع» فرمانده گردان طولکرم نیز در بیانیه‌ای گفت: «سکوت ما به درازا نخواهد انجامید و تجاوزات این دستگاه‌های امنیتی ما را وادار می‌کند تا به این سکوت پایان دهیم».    «عمر ابوالفول» فرمانده گردان طولکرم    جنبش حماس نیز در واکنش به شهادت «عرم ابوالفول» از فرماندهان گردان «طولکرم» وابسته به «سرایا القدس» (شاخه نظامی جهاد اسلامی) به دست نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان آن را یک «ننگ سیاسی» برای این نهاد سیاسی دانست.   حماس گفت که اینگونه اقدامات تنها خدمت به اسرائیل است.   در این بیانیه آمده است: همگی باید به مسئولیت خود برای پایان دادن به این اقدامات خلاف و تغییر روند نهادهای امنیتی در مسیر صحیح،عمل کنند.   خودرو «عمر ابوالفول» فرمانده گردان طولکرم که به آن شلیک شد کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • تجلیل از ایثارگران کارآفرین شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی
  • فال شمع روزانه برای متولدین ماه‌های مختلف امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • رسانه یکی از مهمترین عناصر نقش آفرین در ارتقای قدرت نرم است
  • نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری رقم می‌خورد
  • کشته شدن فرمانده نظامی سرایا القدس در درگیری با تشکیلات خودگردان (+عکس)
  • ترور فرمانده نظامی سرایا القدس به دست تشکیلات خودگردان (+عکس)
  • ترور یک فرمانده مقاومت به دست تشکیلات خودگردان
  • انتشار اعلان نمایشگاه کتاب
  • معلمان شاخص ترین عنصر در تعلیم و تربیت فرزندان مردم هستند
  • فال شمع روزانه برای متولدین ماه‌های مختلف امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳